Touristische informatie over en
Bezienswaardigheden in Utera

Wat is er te doen of te zien in het pittoreske en verrassende Utrera?
Lees verder op deze pagina.

Geschiedenis of historie van Utrera

Het pittoreske Utrera ligt ongeveer 25 km van Sevilla, midden in de wijdse landerijen van west Andalusië. De plaats vindt zijn oorsprong ongeveer 1000 jaar voor Christus en heeft heden zo'n 52.000 inwoners. Het kasteel in het centrum is van Arabische oorsprong, maar het hoogtepunt van Utrera was tijdens het bewind van de Spaanse koning Felipe II, toen het de eerste stad van het koninkrijk Sevilla werd na de hoofdstad Sevilla. De huidige economie is bijna geheel gebaseerd op landbouw, de teelt van olijf- en boomgaarden, sinaas­appelen en mandarijnen. Mede door de landbouw en de ligging is het een forenzenstad van de hoofdstad Sevilla geworden.

Pittoresk Utrera is helemaal prachtig wanneer jij op zoek bent naar iets authentieks en vooral lokaal. Buitenlands toerisme is vreemd in Utrera. Dat voel je direct wanneer je door de smalle straatjes slentert of een drankje doet op een van de vele terrasjes. Laat je niet weerhouden als je geen Spaans spreekt. De hartelijkheid en vriendelijkheid van de Utreanos is de taal waar zij mee communiceren.

Utrera staat bekend om haar gastronomie en haar vele restaurants van de zeer authentieke tot de moderne Spaanse keuken. Vraag ons gerust naar tips voor de beste restaurants afgestemd op jouw wensen.

Stadswandeling en plattegrond

Wil jij het historische Utrera beter leren kennen? Download dan hier de stadsplattegrond van Utrera met een stadswandeling langs de bekendste bezienswaar­digheden.

vakantiehuis studio camperplaats utrera sevilla andalusie
santuario de la virgen de consolacion utrera

Bezienswaardigheden of hoogtepunten van Utrera

Santuario de Nuestra Señora de Consolación (Klooster van Onze Lieve Maagd van Troost)

De Santuario de la Consolación (gesticht in 16e eeuw), patroonheilige van Utrera, vinden aan de rand van de stad. Maar mag vanwege de afstand eigenlijk niet overgeslagen worden.

Eenmaal binnen valt het hoogaltaar op, voorgezeten door het beeld van de Maagd van Troost. De patroonheilige van Utrera is nauw verbonden met de zee en daarom staat ze bekend als 'De Vrouwe van de Boot', verwijzend naar het object in haar hand. Volgens de legende zonk een schip en vonden de zeelieden pas redding nadat ze zich aan haar hadden toevertrouwd. Sindsdien reizen honderden pelgrims naar het heiligdom om vergiffenis te vragen, voor boetedoening of aanbidding.

In de binnenkamers vinden we meerdere schilderijen van Maagden of Patroonheiligen die in heel Spanje voorkomen. Dat komt door de pelgrims die, na het zien van de Maagd of Patroonheilige van Utrera, rondkeken of de Maagd van hun plaats aanwezig was in het Heiligdom. Als ze haar niet aantroffen dan haastten zij zich om een portret te sturen zodat ze voor altijd in dit Heiligdom konden blijven hangen. Ook merkwaardig zijn de olieverfschilderijen waarop de wonderen van de Maagd worden verteld en die een hele kamer in beslag nemen.

Plaza del Altozano (Plein van de Heuvel)

De 'Plaza del Altozano' in Utrera is een charmant en historisch plein dat de essentie van de west Andalusische cultuur weergeeft. Dit pittoreske plein is het hart van de stad, waar zowel de lokale bevolking als bezoekers samenkomen om te socialiseren en te genieten van de levendige sfeer.

Het plein wordt omgeven door prachtige traditionele Andalusische architectuur (gotisch- Mudejar) en is een visueel. Het plein komt tot leven tijdens festivals en culturele evenementen, met flamenco-optredens en traditionele dansen die het rijke erfgoed van de regio onder de aandacht brengen.

Cafés en tapasbars liggen langs het plein en bieden een voorproefje van de authentieke Spaanse keuken. Bezoekers kunnen genieten van heerlijke tapas terwijl ze genieten van de levendige sfeer. De 'Plaza del Altozano' is niet alleen een plek om te bezoeken; het is een plek om de warmte en levendigheid van de cultuur en gemeenschap van Utrera te ervaren.

plaza altozano utrera sevilla andalusie
pasteleria confiteria lengua mostachon utrera

Pastelerías en Utrera (Patisseries in Utrera)

Spanjaarden houden van zoet en voor diegene bevinden zich bij 'Plaza del Altozano' de ambachtelijke banketbakkerijen 'Pastelería Diego Vázquez', opgericht in 1880, Pastelería Cordero en 'Pastelería y Confitería Reyes'.

Bij deze patisseries kunnen we de beroemde 'Mostachon de Utrera' (Snor van Utrera) kopen. Het is vergelijkbaar met de Nederlandse eierkoek. Maar zoeter en veel specialer is de 'Lengua' (Tong), een soort zoet en luchtig bladerdeeg gevuld met zoete, dikke room. Dit gebak is een Must-Do! Maar de banketbakkerijen hebben nog veel meer traditionele zoetwaren of gebak.

Pasaje del Niño Perdido (Passage van het verloren kind)

Dit smalle en kronkelende steegje geeft aan dat de Joodse wijk van Utrera hier begint. Deze Joodse wijk verschilt niet van alle andere wijken in middeleeuws Europa. In dit kleine straatje zijn resten gevonden van een oude synagoge, waar de Joodse gemeenschap samenkwam. Daarnaast was er een ziekenhuis en begraafplaats.

De naam is te danken aan het feit dat hier een klooster was waar moeders hun kinderen achterlieten wanneer zij niet voor de kinderen konden zorgen. Momenteel herbergt dit gebied verschillende privé woningen en een van de belangrijkste en meest bekroonde restaurants in Utrera, Besana Tapas.

callejón el niño perdido utrera
iglesia de santiago el mayor utrera

Parroquia de Santiago el Mayor (Parochie van Santiago El Mayor)

De parochie van Santiago el Mayor, genesteld in het hart van Utrera, is een boeiende mix van spiritualiteit en geschiedenis. Deze historische kerk, die dateert uit de 14e eeuw, is een bewijs van het blijvende geloof en het culturele erfgoed van de stad. Wat deze parochie echter onderscheidt, is de opmerkelijke connectie met een buitengewone historische vondst: de Utrera-mummies.

De Parochie van Santiago el Mayor, met zijn verbluffende Mudejar-architectuur en ingewikkelde details, dient als achtergrond voor een unieke en enigszins griezelige attractie. In de crypten onder de kerk werd in de 19e eeuw een verzameling natuurlijk bewaarde mummies ontdekt. Deze mummies, vermoedelijk de overblijfselen van plaatselijke adel en geestelijken, bieden een fascinerende inkijk in de begrafenispraktijken van voorbije eeuwen.

De Utrera-mummies hebben nieuwsgierige bezoekers van over de hele wereld getrokken, wat een zeldzame kans biedt om zowel de spirituele als historische dimensies van Utrera te verkennen. Deze goed bewaarde lichamen, waarvan sommige al meer dan 200 jaar oud zijn, zijn onderwerp van wetenschappelijk onderzoek en publieke fascinatie.

Castillo de Utrera (Kasteel van Utera)

Ga naar 'Plaza de Santa Ana', waar het kasteel van Utrera zich bevindt. Het kasteel is een historisch juweeltje dat het rijke erfgoed van Andalusië laat zien. Ooit was was het een Arabische wachttoren wat een kasteel werd en dateert uit de 13e eeuw. De architectuur van het kasteel is een mix van Moorse en gotische stijlen (Mudejar). De strategische ligging bovenop een heuvel biedt een adembenemend uitzicht op het omliggende platteland.

Het kasteel is tevens een bewijs van het tumultueuze verleden van de regio. De Reconquista en de Napoleontische troepen veroorzaakten, gedurende hun regime ernstige schade, dus het ondergaat momenteel restauratie werkzaamheden. Van de muur die het fort omringde is alleen de zogenaamde 'Arco de la Villa' bewaard gebleven.

castillo de utrera
la casa cultura utrera

La Casa Cultura (Het Huis van Cultuur)

'La Casa de la Cultura' is een levendig centrum van artistieke en intellectuele activiteit in Utrera. Dit culturele centrum, vaak simpelweg 'La Casa Cultura' genoemd, dient als centraal punt voor de creatieve expressie en waardering van de gemeenschap.

'La Casa de la Cultura' is gevestigd in een prachtig historisch gebouw en biedt een breed scala aan culturele evenementen en activiteiten. Van kunsttentoonstellingen en muziekuitvoeringen tot poözievoordrachten en theaterproducties, er is voor alle smaken en interesses iets te vinden. Het centrum organiseert ook workshops en lessen, waarbij lokaal talent wordt gestimuleerd en een diepe waardering voor de kunst wordt bevorderd.

La Casa Cultura | Calle Rodrigo Caro 3 | +34 955 86 09 31 | www | mail

El Mercadillo Semanal de Utrera (De wekelijkse markt van Utrera)

De wekelijkse markt 'El Mercadillo', is een levendige openluchtmarkt die een stukje van het lokale leven biedt. Elke woensdag, van 09:00 tot 14:00 uur, komt deze bruisende markt tot leven en trekt lokale bezoekers naar de kleurrijke kraampjes.

'El Mercadillo' is een markt naar de Spaanse cultuur en biedt een mix van producten. Van enorm veel kleding, ondergoed en schoenen, huishoudelijke artikelen, verse groentes en ingemaakte olijven tot handgemaakte ambachten en vintage goederen. Er is voor ieder wat wils.

Bij de aankomst of juist aan het eind van de markt (afhankelijk van waar je markt binnenkomt) ruik je de geur van vers gebakken churros wat de smaakpapillen verleidt. Vergeet niet de 'salsa de chocolate' erbij te bestellen. Maar naast de churros wagen staat ook de beroemde bocadillos (broodjes Andaluz) wagen waar je heerlijke broodjes geroosterde kip, speenvarken, worst of gebakken eieren bestelt.

El Mercadillo de Utrera | Calle Camino de los Adrianes | Woensdag | 9:00 tot 14:00 uur

mercadillo mark utrera
beste restaurants utrera sevilla

De beste restaurants in Utrera

Utrera staat bekend om haar gastronomie en haar vele restaurants van de zeer authentieke tot de moderne Andalusische keuken. Elk jaar worden weer vele prijzen gewonnen in Utrera. Maar welke restaurants kunnen wij van harte aanbevelen:

Tip van Finca Ángela!

Wil jij het lokale leven echt ervaren? Pas je tijden dan aan zoals de lokalen leven. Hier staat men vroeg op en ontbijt gebeurt buiten de deur. Winkels zijn open tot 14 uur. Daarna geniet men van een uitgebreide lunch en houdt men siësta. De straten zijn dan stil en verlaten. Om 17 uur openen de winkels weer en lopen voorzichtig de terrasjes weer vol. Rond 19 uur bruist het leven weer volop wat door gaat tot zo'n 1 uur in de nacht.

Let op: De tijden voor de lunch en avondeten zijn totaal anders dan in Noord-Europa. Restaurants zijn open van 13:30 tot 16:00 uur en in de avond van 20:30 tot sluit. Hou hier rekening mee! Ontbijt is daarentegen van 07:00 tot 12:00 uur.

Besana Tapas

Dit is voor ons de absolute nummer 1 in Utrera. Geroemd door de 'Michelin gids' en 'Repsol guida' (de Spaanse tegenhanger van Michelin). Engels sprekende bediening en dito de kaart. Je eet in een sterren restaurant maar de prijzen zijn absoluut niet Noord Europees.

De sfeer is zeer gemoedelijk en niet formeel. Je hoeft absoluut geen kolbert of galajurk aan, dan val je letterlijk buiten de boot. Reserveren is, helaas, wel aan te bevelen omdat er beperkte zitplaatsen zijn.

Besana Tapas | Calle Niño Perdido 1 | +34 955 86 38 04 | www | mail

Zezeo Neotaberna

Zeer aan te bevelen. Dit een hippe manier van moderne tapas eten in een modern ingericht eetcafé. Zezeo Neotaberna beschikt ook over een groot terras. Ook geopend voor het ontbijt wat zeer aan te bevelen is.

Zezeo Neotaberna | Avenida General Giráldez 4 | +34 689 99 82 06 | www

El Ambigú

Restaurant met moderne tapas of gerechten. Een aanradar zeker gezien de ligging met het terras. Reserveren is, helaas, wel aan te bevelen omdat er beperkte zitplaatsen zijn. Helemaal met minder goed weer want het restaurant heeft binnen slechts een paar zitplaatsen.

Bar El Ambigú | Plaza Enrique de la Cuadra 3 | +34 955 52 32 10 | www

Casa Diego Tapas

Uitstekend restaurant met diverse gastronomische prijzen. Casa Diego staat bekent om zijn 'Atún Rojo Fresco' (verse rode tonijn) uit de kustplaats 'Azahara de Atún'. De tonijn wordt op diverse manieren gepresenteerd, van rauw tot gegrild.

Casa Diego Tapas | Avenida María Auxiliadora 33 | +34 633 82 26 24

La Abuela María

Restaurant met klassieke gerechten uit de West-Andalusische keuken maar met een twist. Een kleine kaart maar zeker de moeite waard.

La Abuela María | Calle Juan de Anaya 3 | +34 633 82 26 24

Dos Peces (Restaurante Chino)

Zin in Chinees eten? Ga dan naar Dos Peces (Twee Vissen) voor de heerlijke Chinese keuken. De buitenkant nodigt niet echt uit om naar binnen te gaan. Evenzo is de aankleding van het interieur zeer sober. Het eten maakt veel goed.

Dos Peces | Calle la Corredera 10 | +34 954 86 31 49

Overig

Bovenstaande activiteiten zijn een hele, kleine greep van wat Utrera te bieden heeft. Het is te veel om dit allemaal op deze pagina te vermelden.

Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben of wil je iets specifieks? Schroom dan niet en neem gerust contact met ons op. Wij helpen je altijd en graag!

Tip van Finca Ángela Sevilla!

✓ Lees onze recensies op Campercontact.
✓ Lees onze recensies op Park4Night.
✓ Lees onze recensies op Google.
✓ Lees onze recensies op Facebook.
rustiek bed breakfast vakantiehuis finca angela sevilla andalusie

Inhoudsopgave

Wat kan je nog meer lezen op de website van Finca Ángela Sevilla met onze rustieke vakantiehuis Juan, de twee, knusse studio's Maria of Rosa of onze ruime camperplaatsen?

rustiek bed breakfast vakantiehuis sevilla andalusie finca angela

Over Finca Ángela Sevilla

Lees alles over onze rustieke en compleet uitgevoerde vakantiehuis Juan of onze knusse studio's Maria of Rosa onze zes, ruime camperplaatsen? Hoe zijn de accommodaties ingericht en met welke uitrusting? Lees welke faciliteiten er zijn om optimaal genieten van je verblijf.

Lees meer...
rustiek bed breakfast vakantiehuis sevilla andalusie activiteiten

Activiteiten en omgeving

Lekker luieren of actief bezig zijn? Bekijk welke activiteiten jij tijdens je verblijf kan doen? Wat is er te doen in de prachtige omgeving van rustiek Finca Ángela Sevilla? Bijvoorbeeld in het nabij gelegen historische en pittoreske stadje Utrera?


Lees meer...
rustiek bed breakfast vakantiehuis sevilla andalusie prijzen

Voordelige prijzen

Bekijk onze zeer vriendelijke prijzen van vakantiehuis Juan, studio Maria, studio Rosa of van onze rustieke, ruime camperplaatsen.

✓ Geen extra of verborgen kosten.
✓ Boek nu! Betaal later! Geen aanbetaling.
✓ Annuleren altijd en gratis.

Lees meer...
rustiek bed breakfast vakantiehuis sevilla andalusie reserveren

Reserveren

Ben je al overtuigd en wil je direct reserveren bij Finca Ángela Sevilla? Dat kan snel en makkelijk door een mailtje te sturen naar info@fincaangela.com of gebruik ons eenvoudige boekingsformulier voor de beschikbaarheid en mogelijkheden.

Lees meer...
rustiek bed breakfast vakantiehuis sevilla andalusie nederlandse eigenaren

Over ons

Wie zijn wij? De Nederlandse eigenaren die Finca Ángela met veel passie en plezier runnen? Wat heeft ons hier gebracht? Waarom zijn wij uit Nederland vertrokken? Dit en meer kan je allemaal lezen op de volgende pagina.


Lees meer...
rustiek bed breakfast vakantiehuis sevilla andalusie contact

Contact

Heb je vragen en/of opmerkingen? Voor ons is geen vraag te veel of vreemd.
Stuur een e-mail naar:
info@fincaangela.com
Bellen kan natuurlijk ook via:
+34 605 148 138
Of stuur een bericht via:
Whatsapp

Lees meer...